
7 ερωτήσεις στην ειδικό για τη χρήση του internet από τα παιδιά
Ξέρουμε ότι αυτά τα τετραπέρατα μικρούλια ανήκουν σε μια άλλη γενιά, περισσότερο εξοικειωμένη με το ηλεκτρονικά μέσα από οποιοδήποτε άλλη. Με το όριο όμως ηλικίας των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο να έχει κατέβει και το χρόνο χρήσης να ανεβαίνει οι κίνδυνοι είναι δεδομένοι. Η Ελίνα Γκίκα, κλινική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια υπεύθυνη τμήματος ψυχικής υγείας νοσοκομείου Μητέρα δίνει τις απαντήσεις που χρειάζεται να ξέρετε πάνω στο θέμα αυτό.
Της Φλώρας Κασσαβέτη
Γιατί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο διαδίκτυο αποτελούν πόλο έλξης των παιδιών;
Εδώ και πολλά χρόνια οι νευρολόγοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους του διαδικτύου στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στη ζωή του ανθρώπου γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα παιδιά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία βρίσκονται στη πρώτη γραμμή προτίμησης των παιδιών οι εικόνες, τα χρώματα, η κίνηση, η διάδραση είναι ερεθίσματα πολύ έντονα που έλκουν και προσκολλούν τα παιδιά στη χρήση τους.
Το όριο ηλικία των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχει κατέβει;
Το όριο ηλικίας στο οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνεχώς μειώνεται. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σχολείο σε ηλικία 6 ετών, οπότε πιθανόν να θέλουν να συνδεθούν στο διαδίκτυο από το σπίτι σε αυτήν την ηλικία περίπου. Ωστόσο, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας των χρηστών του διαδικτύου είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, πάντως, συνήθως δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μόνα τους, γι’ αυτό συνήθως χρειάζονται τη βοήθεια αλλά και την επίβλεψη των μεγαλύτερων.
Ποιος θεωρείται ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει ένα παιδί που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο;
Το διαδίκτυο δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια σε κανένα χρήστη.
Το παιδί διατρέχει μεγαλύτερους κινδύνους να εκτεθεί σε διαδικτυακό ακατάλληλο περιεχόμενο. Οι τόποι με τέτοιο περιεχόμενο δεν είναι μόνο αυτοί με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο αλλά και τόποι με θρησκευτική, πολιτική ή μιλιταριστική προπαγάνδα, τόποι οι οποίοι ενισχύουν το τζόγο, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τον αλκοολισμό ή έχουν ρατσιστικό ή ακόμα και με εθνικιστικό περιεχόμενο.
Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από την έκθεσή τους σε τέτοιο περιεχόμενο υπάρχουν ειδικά προγράμματα φίλτρα που βοηθάνε στη διαχείριση της online πρόσβασης και εμποδίζει το ανάρμοστο περιεχόμενο. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ένα παιδί σε σχέση με το διαδίκτυο όταν δεν υπάρχουν όρια στη χρήση του είναι ο κίνδυνος του εθισμού.
Πως μπορεί να καταλάβουν οι γονείς ότι το παιδί του μπορεί να έχει πρόβλημα εθισμού με το διαδίκτυο;
Η άσκοπη και πολύωρη χρήση του όμως αναφέρουν νευρολόγοι όπως η Susan Greenfield ειδικός σε θέματα χρήσης διαδικτύου ότι έχει εθιστικό χαρακτήρα, κάνει τα παιδιά νωχελικά, επιπόλαια, άβουλα και δημιουργήσει «ρωγμές» στην ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Τα περισσότερα παιχνίδια περιέχουν βία και γεννούν επιθετικότητα στα παιδιά. Κάποια από τα κυριότερα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι η απροθυμία του παιδιού να συνυπάρξει με συνομηλίκους ή να βγει από το σπίτι, η απροθυμία να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες, θλίψη, αρνητισμός απώλεια ενδιαφέροντος.
Με ποιο τρόπο πρέπει οι γονείς μπορούν να επιβάλλουν τα μέτρο στη χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητα του παιδιού;
Ο πρώτος βασικός κανόνας είναι ότι η χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να είναι περιορισμένη χρονικά. Και ο δεύτερος ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος του παιδιού. Το πλέον σημαντικό είναι οι γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά για τη χρήση του Internet, να κατανοούν ότι οι γονείς τους έχουν την εμπειρία να τα κατευθύνουν σωστά και να τους παρέχουν πολύτιμες συμβουλές προστασίας ώστε αν τους παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα να μην διστάσουν να απευθυνθούν σε αυτούς.
5 έξυπνα βήματα για ορθή χρήση του διαδικτύου από το παιδί
- Ο υπολογιστής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαθίσταται από τους γονείς στο παιδικό δωμάτιο του παιδιού. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε χώρο κοινόχρηστο απ’ όλη την οικογένεια όπως το σαλόνι.
- Επιδιώξτε η πρόσβαση το παιδιού στο Internet να είναι ελεγχόμενη με κωδικό εισόδου από τον γονέα.
- Η χρήση των καρτών προπληρωμένου χρόνου NetKey θα βοηθήσει αρκετά όσον αφορά τον έλεγχο του χρόνου που σπαταλούν τα παιδιά σας online.
- Φροντίστε για την εγκατάσταση προγραμμάτων που παίζουν το ρόλο του φίλτρου εμποδίζοντας την επαφή του παιδιού με ανάρμοστο περιεχόμενο.
- Πλησιάστε το παιδί και ζητήστε του να σας δείξει τις καλύτερες ιστοσελίδες του και καθοδηγήστε το σε μερικές δικές σας ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν φαινόμενο εθισμού;
Γενικά και ειδικά προτείνουμε να ωθούν οι γονείς τα παιδιά στον αθλητισμό σε ομαδικά παιχνίδια, ενασχόληση με τη μουσική, οικογενειακές δραστηριότητες, σε δραστηριότητες που ενισχύουν την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία και καλλιεργούν το πνεύμα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη επαφή. Και φυσικά, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα εθισμού, να απευθυνθούν οι γονείς οπωσδήποτε στον ειδικό ώστε να τους δοθεί η κατάλληλη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τελικά μπορεί να υπάρξουν πλεονεκτήματα από τη χρήση του internet από τα παιδιά ή είναι καλύτερα να τραβήξουμε τον υπολογιστή από την πρίζα;
Για την πλειοψηφία των παιδιών, η χρήση του Internet θεωρείτε απόλυτα ασφαλής και διασκεδαστική.
Το πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι ότι τα παιδιά μπορούν να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους φίλους του και τους συμμαθητές τους με e-mail ή με chat rooms ( δωμάτια συζητήσεων σε πραγματικό χρόνο on line ). Το διαδίκτυο αποτελεί γενικά πλέον πολύ σημαντικό εργαλείο για επικοινωνία, πληροφόρηση, διασκέδαση και συμμετέχει στην ένταξη των παιδιών στη σημερινή κοινωνία αφού είναι ιδιαίτερο βοήθημα στην αναζήτηση υλικού τις σχολικές τους εργασίες , με αυτό θα έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, σε μουσική , σε ταινίες ακόμα και σε παιχνίδια. Το Internet πάντως μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μέτρο στη χρήση του και έλεγχος από τους γονείς.
Προγράμματα προστασίας για παιδιά
- http://www.chibrow.com
- http://www.cyberpatrol.com
- http://www.edmark.com
- http://www.netnanny.com
- http://www.internet-safari.com
- http://www.yahooligans.com
- http://www.alfy.com
- http://www.timeforkids.com
Ιστοτόποι με θέματα για την ασφάλεια των παιδιών στο Internet
- http://www.cyberangels.com
- http://www.ed.gov
- http://www.kidsdomain.com
- http://www.protectkids.com
Σχετικά Άρθρα
Συμβιώνοντας με τον κορονοϊό: Η ψυχική προστασία μας από αυτόν
Όσο εστιάζουμε τις τελευταίες εβδομάδες στο να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και...
Οδηγός για Νέους Γονείς
Μόλις φέρατε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας! Πρόκειται για μία από τις...
Εμπνέοντας τα παιδιά να προσπαθήσουν
Όχι, δεν είναι εύκολο να κερδίσει κανείς εκατομμύρια ή να διακριθεί σε ένα...
Ο Μύθος του Άη Βασίλη
Υπάρχει κάποιος ενήλικας ο οποίος στην παιδική του ηλικία δεν έχει πιστέψει έστω...