
Η τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη ζωή των παιδιών
Αναμφισβήτητα ζούμε στην εποχή της Τεχνολογίας. Οι υπολογιστές, οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες, οι κονσόλες παιχνιδιών κατακλύζουν την αγορά, τα σπίτια μας και τη καθημερινότητα των παιδιών μας. Συνηθισμένη εικόνα η φοβερή ικανότητα χρήσης της τεχνολογίας (έξυπνα τηλέφωνα, υπολογιστές, tablets) με μαεστρία και αυτοπεποίθηση σε πολύ μικρές ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Αυτό που καλούμαστε να αναρωτηθούμε είναι κατά πόσο αυτή η έκθεση στη τεχνολογία επηρεάζει τα παιδιά. Τα αποτελέσματα μεγάλων ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει θετική επίδραση αλλά και αρνητική. Ας δούμε πιο αναλυτικά πως λειτουργεί το «τεχνολογικό» θαύμα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έδειξε ότι όταν υπάρχει διάδραση στη χρήση των υπολογιστών και των tablets, δηλαδή όταν τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε ένα πρόγραμμα και δεν είναι απλοί παθητικοί δέκτες τότε τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα, κάνουν λιγότερα λάθη. Ποιοτικά διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να αναπτύξουν ελλιπείς δεξιότητες όπως η συγκέντρωση, η μνήμη, η παρατηρητικότητα και άλλες. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι κατάλληλα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση την αυτοαξία και βοηθούν να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη των παιδιών στον εαυτό τους. Για όλους αυτούς τους λόγους στο εξωτερικό η τεχνολογία έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα διευκολύνοντας την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη μάθηση.
Τελικά πότε είναι επιβλαβής η χρήση της Τεχνολογίας στα παιδιά;
Ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η τόσο κατάχρηση, δηλαδή η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας τόσο και η ποιότητα των προγραμμάτων, παιχνίδια με βία και παθητική στάση των παιδιών χωρίς να είναι ενεργή η συμμετοχή των παιδιών μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα, οδηγώντας σε εθισμό, απομόνωση καταλήγοντας σε κατάθλιψη.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δραστηριότητες με τους γονείς, η συναναστροφή με παιδιά της ηλικίας τους και η επαφή με τον συνάνθρωπο, είναι αναντικατάστατες και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με καμία άλλου είδους δραστηριότητα. Η υπερβολική έκθεση στη τεχνολογία επηρεάζει αρνητικά την κοινωνικοποίηση των παιδιών, τη λεκτική επικοινωνία με το περιβάλλον, το αυθόρμητο παιχνίδι, τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή και συνολικά την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.
Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι να θέσουν όρια, συμβόλαια και κανόνες για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά που η χρήση υπολογιστών/tablets ξεπερνά τις 2 ώρες (πάρα πολλές ώρες) ημερησίως, μέσο χρόνο που αφιερώνει συνήθως ένα παιδί σε κάποια δραστηριότητα.
Αναφορικά με τον διαβήτη η τεχνολογία κερδίζει έδαφος και στην ιατρική με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ενασχόληση του παιδιού με τις εφαρμογές της τεχνολογίας στη ρύθμιση του διαβήτη του βοηθά το παιδί να έχει ενεργή στάση στη θεραπεία του και να κατανοήσει καλύτερα και γρηγορότερα πως λειτουργεί ο οργανισμός του και ο διαβήτης του.
Σχετικά Άρθρα
Οδηγός για Νέους Γονείς
Μόλις φέρατε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας! Πρόκειται για μία από τις...
Η σπαζοκεφαλιά των γονιών και των παιδιών για τον κορονοϊό
Η πανδημία του κορονοϊού είναι η πραγματικότητα την οποία ζούμε εδώ και λίγο...
Συμβιώνοντας με τον κορονοϊό: Η ψυχική προστασία μας από αυτόν
Όσο εστιάζουμε τις τελευταίες εβδομάδες στο να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και...
Ο Μύθος του Άη Βασίλη
Υπάρχει κάποιος ενήλικας ο οποίος στην παιδική του ηλικία δεν έχει πιστέψει έστω...