
«Ο Ρόλος της Θετικής Συναισθηματικής Υγείας στην Αυτοδιαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη»
Η αυτοδιαχείριση του διαβήτη προϋποθέτει την καθημερινή ενασχόληση με διαδικασίες που αφορούν τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και τον έλεγχο της υγείας. Οι υποχρεώσεις διαχείρισης διατρέχουν κάθε πτυχή και κάθε στιγμή της ζωής του ανθρώπου με διαβήτη προκαλώντας συχνά σημαντικό στρες και αγωνία, δυσφορία, ψυχική και σωματική εξάντληση, όλες συναισθηματικές καταστάσεις που αποδεδειγμένα υπονομεύουν τον γλυκαιμικό έλεγχο. Ο ενήλικας, ο έφηβος ή το παιδί που συμπορεύεται με τον σακχαρώδη διαβήτη καλείται να βρει την ψυχολογική του ισορροπία και να ζήσει μια ζωή με νόημα και ποιότητα μέσα σε μια καθημερινότητα γεμάτη μετρήσεις σακχάρου, ινσουλίνες, φάρμακα και ιατρικές πράξεις.
Ποικίλες ψυχοκοινωνικές και φαρμακολογικές παρεμβάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συναισθημάτων, της απογοήτευσης και της δυσφορίας που σχετίζεται με τον διαβήτη. Τί ισχύει όμως για την ευεξία, τη θετική διάθεση και την ψυχική ανθεκτικότητα; Πώς μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις διατηρήσουμε;
Όλες οι έρευνες εδώ και μια 20ετία αναφέρουν σταθερά ότι η συναισθηματική υγεία μπορεί να αλληλεπιδρά με την καθημερινή φροντίδα του διαβήτη και τις πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης του ασθενούς επηρεάζοντας θετικά την υγεία του ατόμου. Άρα, η διατήρηση της θετικής συναισθηματικής υγείας στη φροντίδα του χρόνιου διαβήτη «διορθώνει» και προστατεύει τα άτομα με διαβήτη από τις αρνητικές σκέψεις, την παρατεταμένη δυσφορία και τα καταθλιπτικά συναισθήματα, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους.
Πώς μπορείτε πρακτικά να επιτύχετε θετική συναισθηματική υγεία στον διαβήτη;
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας υγεία στον σακχαρώδη διαβήτη:
– Δώστε προσοχή και αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας.
– Μιλήστε με την ομάδα διαβήτη (διαβητολόγος, ψυχολόγος, διατροφολόγος, εκπαιδευτής διαβήτη, νοσηλευτής) σχετικά με τις απορίες σας, τις ανησυχίες σας, τους φόβους σας.
– Μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας για ο,τι νιώθετε για τον διαβήτη σας.
– Επιτρέψτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας βοηθήσουν στη φροντίδα του διαβήτη σας.
– Δραστηριοποιηθείτε: Για τα παιδιά με διαβήτη είναι ωφέλιμες οι βόλτες με φίλους (πατίνι, ποδήλατο, πάρτι με χορό). Ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος, για όλες τις ηλικίες, μπορεί να είναι ευεργετικός. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης, όπως διαλογισμό ή γιόγκα. Και το αποτέλεσμα της χαράς και της ευεξίας μπορεί να διαρκέσει για ώρες!
– Καλέστε ή στείλτε μήνυμα σε έναν φίλο που σας καταλαβαίνει (όχι σε κάποιον που σας κρίνει και σας προκαλεί άγχος!).
– Πάρτε λίγο χρόνο για «εσάς». Κάντε ένα διάλειμμα από οτιδήποτε κάνετε. Αφουγκραστείτε τη στιγμή. Τί αισθάνεστε;
– Εάν νιώθετε ότι ανησυχείτε, μπορεί να σας βοηθήσει να προσπαθήσετε να εστιάσετε σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε στη ζωή σας και όχι σε αυτά που δε μπορείτε.
– Φροντίστε το σώμα σας – προσπαθήστε να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές, να είστε δραστήριοι, να κοιμάστε αρκετά.
– Φροντίστε το μυαλό σας εάν μένετε στο σπίτι – κρατήστε επαφή με φίλους και συγγενείς αν μπορείτε.
– Πείτε όχι σε αιτήματα, προσκλήσεις ή καταστάσεις που γνωρίζετε ότι δε μπορείτε να χειριστείτε. Εάν το χρειάζεστε, ζητήστε βοήθεια εάν αισθάνεστε ότι την χρειάζεστε.
-Νιώθετε ευάλωτοι ή νιώθετε ότι το παιδί σας είναι ευάλωτο; Συχνά νιώθουμε ευάλωτοι ή νιώθουμε ότι δε μπορούμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις. Ξεχνάμε ότι έχουν βρεθεί άπειροι άνθρωποι στη θέση μας πολλά χρόνια πριν δίχως τις δικές μας ευκολίες (πχ. τεχνολογία του διαβήτη). Άρα, και εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε ο,τι θεωρούμε δύσκολο. Το μυστικό; Αγκαλιάζουμε πρόθυμα τη σωματική και συναισθηματική μας δυσφορία (τη δική μας ή του παιδιού μας) και αλλάζουμε σιγά-σιγά τη νοοτροπία μας. Σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Είμαστε ικανοί για περισσότερα από όσα νομίζουμε, απλά χρειάζεται να το θυμόμαστε και να κινητοποιούμε τον εαυτό μας. Η ψυχική ανθεκτικότητα ζει μέσα μας, χαραγμένη στα γονίδιά μας.
– Φροντίστε να έχετε καθημερινά στη ζωή σας αγκαλιές. Οι αγκαλιές απελευθερώνουν οξυτοκίνη, μια ορμόνη που μειώνει το στρες και το άγχος με την καταπραϋντική της δράση./ Κάθε αγκαλιά χρειάζεται περίπου 10 δευτερόλεπτα για να έχει ένα σταθερό βιοχημικό αποτέλεσμα στον οργανισμό μας. Άρα, κάνατε αρκετές αγκαλιές σήμερα;
Στέλνουμε μια τεράστια ζεστή αγκαλιά ευχόμενοι να αγκαλιάσετε με τη σειρά σας τον εαυτό σας με τον διαβήτη!
Σχετικά Άρθρα
Διαβήτης Τύπου 1: «Η ψυχολογία της Ρύθμισης»
Τα τελευταία χρόνια, η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας, αλλά και η συσσώρευση...
«Ψυχολογία και Διαβήτης»: Συγκοινωνούντα Δοχεία
Η διάγνωση του διαβήτη σηματοδοτεί την έναρξη ενός μακροχρόνιου και δύσκολου...
Νέοι Γονείς: «Εκπληρώνοντας τον πιο υπεύθυνο ρόλο» (Μέρος α)
Τα ζευγάρια που γίνονται για πρώτη φορά γονείς συχνά μιλούν για μία από τις πιο...
Ψυχολογική Υποστήριξη σε Γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού
Η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση που βιώνουν οι γυναίκες στη μάχη τους με τη...