
Διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 1 καθώς και τύπου 2 παρουσιάζουν τρομακτικά αυξάνουσα συχνότητα, χωρίς διακρίσεις σε ηλικίες. Αν και η πάθηση χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων, η θεραπεία της ξεκίνησε μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1921) οπότε ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη, η ορμόνη που δίνει ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Για πολλά χρόνια οι πάσχοντες πάλευαν με τις επιπλοκές, τις δυσκολίες της ρύθμισης και σε αρκετές περιπτώσεις για τη ζωή τους. Η κοινωνική προκατάληψη και το αρνητικό κοινωνικό πρόσωπο του διαβήτη είχαν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των πασχόντων. Άγνοια, φόβος, απογοήτευση, άγχος, αβεβαιότητα, λύπη είναι κάποια από τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν ακόμα και σήμερα κάποιοι συνάνθρωποί μας με διαβήτη.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και την ιατρική τεχνολογία περιορίζουν τις επιπλοκές, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών και συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ψυχική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη έχει πλέον χρώματα χαράς και αισιοδοξίας και είναι βέβαιο ότι το «πρόσωπο» του διαβήτη έχει αλλάξει και είναι καιρός να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο τον σκεφτόμαστε».
Συχνά, εστιάζοντας και αναμένοντας κυρίως την οριστική και ολιστική θεραπεία του διαβήτη ξεχνάμε ότι ο χρόνος κυλά παράλληλα στη ζωή!
Τα γεγονότα και οι καταστάσεις τρέχουν, όχι πάντα ευχάριστα, δημιουργούν συναισθήματα και ψυχικά αποτυπώματα τα οποία δύσκολα οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες πολλές φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Ο διαβήτης είναι μια επιπλέον έννοια και πολλές φορές δημιουργεί την αίσθηση ότι τα πράγματα δυσχεραίνουν με την ύπαρξή του στην ζωή ενός ανθρώπου. Είναι όντως έτσι ? Είναι όντως μια έννοια επιπλέον, είναι ένα ατέρμονο κυνήγι τιμών σακχάρου, είναι η απασχόληση της κατάστασης της υγείας και η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν οργανικές επιπλοκές.
Ο εξειδικευμένος ψυχολόγος εξετάζει με χρήση ειδικών διαγνωστικών ψυχομετρικών εργαλείων για τον εντοπισμό κάποιας ψυχικής διαταραχής. Επίλυση «πρακτικών προβλημάτων αναφορικά με την καθημερινότητα του ατόμου με διαβήτη. Υιοθέτηση δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων, για καλύτερη αυτοδιαχείριση.
Η Ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να αναπτύξει και να επεξεργαστεί την σχέση που έχει με τον εαυτό του, έννοιες όπως η εικόνα σώματος, η αυτοεκτίμηση, τις σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ένταση και από συγκρούσεις, τις ικανότητες του στην επικοινωνία.
- Εκπαίδευση, Ψυχολογική στήριξη, σε παιδιά, εφήβους με τύπου1 διαβήτη, καθώς και συμβουλευτική γονέων με παιδιά με τύπου 1 διαβήτη.
- Εκπαίδευση, Ψυχολογική Στήριξη σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2.
Έχω συνεισφέρει με κάποια βιβλία αλλά και επιστημονικά άρθρα για διάφορες χρόνιες παθήσεις, ογκολογικά περιστατικά, εξωσωματική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και κλινικές οντότητες όπως την κατάθλιψη, τη διαχείριση του άγχους ως συνοδοιπόρος στη ζωή των ανθρώπων που νοσούν συμβάλλοντας στη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας.